maanantai 9. helmikuuta 2009

Loisto

Loisto (2007-2008)
240x200cm kokoinen Loisto on yksi suurimmista töistäni. Se on tehty paksulle pellavalle ja jykeville kiilapuille. Näin suuressa teoksessa on hyvä olla jokin etukäteissuunnitelma. Käytin sävytettyä pohjustetta: sekoitin gessoon fluoripunaista purkkiväriä. Maalaukselle tuli nimi aika nopeasti, nyt nimi ohjasi työskentelyä, oli maalattava nimenomaan Loisto eikä jotakin muuta. Loiston tuli olla kaunis ja vangitseva, mutta ei pelkästään kaunis. Sävyt keskittyivät asteikolle puna-kelta-oranssi. Käytin paljon metallivärejä, kultaa ja pronssia eritoten. Se, mikä taulussa näyttää siniseltä, on useimmiten hopeaa
Ajattelin kimallusta ja yltäkylläisyyttä, pröystäilyä ja ahneuttakin. Niin kuin jonkin kirkon kultaisessa kauneudessa saattaa tuntea pahoinvointia, kokea vääristymän. Jos taulu vaikutti himmeältä, samealta tai vaisulta, lisäsin kiiltoa lasimaisella akryylikerroksella, loistetta vaaleilla kultasävyillä.
Maalausvälineinä käytin leveitä pensseleitä ja rautakaupan hammaslaitaisia lastoja, näiden urat ovat tässäkin kuvassa näkyvissä. Pursotin purkkeihin sekoittamiani kullankeltaisia. Hieroin palettiveitsellä muutamia viileämpiä värejä pigmenteistä ja pastoista. Viimeistelyvaiheessa kädessäni oli pieni sivellin. Katsoin ateljeen toisesta päästä, mikä kohta kaipaa kirkastusta, kävin koskettamassa kangasta ja peruutin taas.
Työskentelin Loiston kanssa muutaman kuukauden, syksystä 2007 alkutalveen 2008. Jännitystä oli ilmassa siinä vaiheessa, kun taulu piti saada Salmelan yläkerran alteljeestani alas: työmiehet joutuivat irrottamaan portaista kaiteen, että maalaus saatiin käännettyä ja kannettua kuljetusautoon!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti