torstai 31. heinäkuuta 2014

Hyvää loppukesää!

En ole näyttänyt täällä naamaani vähään aikaan, niin näytän tässä. Teini valisti, että tämä ei ole selfie, koska ei ole sellainen käsi ojossa räpsäisty, vaikka onkin itse otettu.

Sanon työhuoneelle heippa vähäksi aikaa. Nousen huomenna lentokoneeseen, joka vie minut Kiovaan. Siellä vaihdan konetta ja illalla saavun Tel Aviviin. Määränpääni on Haifan yliopisto, jossa opiskelen hepreaa neljän viikon ajan. Miksi opiskelen hepreaa? Miksi sitä aina kysytään? Kysytäänkö rakastuneelta "Miksi rakastat?" Miksi syön, miksi hengitän? Minä rakastan kielioppeja ja kummallisia kirjaimia, hengitän outoja äänteitä ja ahmin uusia sävelkulkuja.

Rakastan myös juutalaisuutta ja Israelia. Se ei kuitenkaan tarkoita, että olisin fanaattisesti "Israelin puolella" ja kannattaisin IDF:n toimia. Olen ihmisyyden ja elämän puolella. Olen viime viikkoina päivittäin seurannut konfliktiin liittyviä uutisia ja keskusteluja, Facebook-postauksia ja twiittejä sekä lukenut laajempia artikkeleita monesta eri lähteestä. On faktajuttuja, kiihkojuttuja, hämmentäviä juttuja, vihajuttuja. On analyyttisia, punnitsevia juttuja, historiaa valottavia juttuja ja pohdintaa rauhan edellytyksistä sekä mahdollisista pysyvämmistä ratkaisuista. Tämä kaikki on mielenkiintoista ja samalla erittäin monimutkaista. En katso ymmärtäväni asioita niin hyvin, että voisin huudella minkäänlaisia vankkoja mielipiteitä. Mutta toistan: olen ihmisyyden puolella.

Kurssini on hyvin intensiivinen, neljä oppituntia päivässä ja iso kasa läksyjä päälle. Koulu järjestää myös useita retkiä ja lisäksi on elokuvailtoja ja erilaisia luentoja. Opiskelijoita tulee ympäri maailman. Olen niin innoissani! En varmaankaan ehdi sieltä käsin postailla. Otan kuitenkin pikkukameran mukaan, ja jos kortille tarttuu hyviä otoksia, saatan näyttää niitä sitten myöhemmin. Nyt toivotan hyvää elokuuta!

4 kommenttia:

 1. Hyvää matkaa ja mukavia opiskeluhetkiä ja kokemuksia!

  VastaaPoista
 2. Olen opiskellut hepreaa kokonaista kaksi tuntia. Aina, kun olen aloittanut jonkin kielen opiskelut, elämä on lykännyt jonkin esteen asioitten eteen. Heprean opiskelu päättyi, kun jouduin heti ekan kerran jälkeen hoitamaan yhtä sukulaistyttöä, enkä päässyt enää tunneille. Tahti opiskelussa oli heti alussa kiivas, joten olisi ollut ihan oman mielen pahoittamista käydä siellä enää notkumassa jälkikäteen.
  Turvallista ja antoisaa matkaa!

  VastaaPoista
 3. Kiitos!
  Kielten opiskelu on tosiaan vaativaa työtä! Minä olen aloittanut heprean jo vuonna 1998. Olin raskaana ja istuin aina eturivissä eväineni (tulin usein suoraan töistä tunnille). Kun opettaja kysyi jotain, sanoin "en voi vastata, mun täytyy syödä". Välillä kiljahdin, kun vauva potkaisi.
  Myöhemmin olen suorittanut jatkokurssinkin, mutta siitäkin on niin kauan, että olen unohtanut tosi paljon. Olen yrittänyt nyt kerrata tehokkaasti, ja kielioppi onkin palautunut melko hyvin päähän, mutta sanoja en meinaa millään muistaa. No, kurssilla pääsen varmasti pienen harppauksen eteenpäin, mutta silti kunnollisen kielitaidon saavuttamiseen voi mennä vielä tosi kauan.

  VastaaPoista