torstai 23. tammikuuta 2014

Riemastunut kritiikki Satakunnan Kansassa


Taiteilija tykkää kun kriitikko tykkää
Maaria Oikarinen, Anna minulle nimi (alakerta), Jari Järnström, Jukka Kinanen, Hanne Lindström, Maarit Malin-Pötry, Maaria Märkälä, Timo Partanen, Reijo Puranen ja Veera Saurama Piirtämisen rajoilla (yläkerta) 21.1. saakka. Poriginal-galleria, Eteläranta 6, Pori, avoinna ti–su 11–18.
Poriginalin vuosi käynnistyy piirustusnäyttelyllä ja maalausnäyttelyllä.
Voi kuulostaa lattealta, mutta on ihan muuta. Taitavasta ripustuksesta muodostuu kaksi tilallista kokonaiskokemusta.
En olisi arvannut, miten hallitusti kahdeksan hengen ryhmänäyttely asettuu gallerian yläkertaan. Näyttely julistaa piirtämiseen teknisyyden ja ihmisläheisyyden kiehtovaa suhdetta. Monimuotoisuus kukoistaa, vaikka mukaan on valikoitu lähes yksinomaan mustavalkoisia teoksia.
Ryhmä on nimennyt itsensä Piirustusluokaksi. Kaikesta välittyy kypsä ammattimaisuus ja innostava sekä innostuva ote oppimiseen. Itse asiassa luokalla on monta pitkän linjan taideopettajaa. Näyttelyn helmi on Piirustusluokan työskentelyä ja piirtämisen mittakaavoja kuvaava videokooste.
Alakerrassa juhlivat värit. Maaria Oikarisen
(s. 1972) lattiasta kattoon yltävät maalaukset synnyttävät arkkitehtonisen, kohottavan tunnelman.
Jokainen maalaus on kuin pylväiden välistä avautuva huikea näky.
Pystysuunnassa kiertyvät roiskeet, valumat ja verkostot pysyvät ihmeellisesti hallinnassa. Maalaamisen ruumiillisuus ja yltiöpäisyys näkyvät ilman, että teokset olisivat mielestäni kielteisesti latautuneita tai sekopäisiä.
Oikarinen haastaa näyttelyvieraita antamaan teoksilleen nimiä. Pyörittelen mielessäni jonkinlaisia voiman ja riemun ylistyslauluja. Tältä voisi tuntua, jos saisi seistä kukkulalle rakennetussa kreikkalaisessa temppelissä ja katsella ulkopuolella räiskyvää ilotulitusta.
Näistä näyttelyistä tarttuu työn ilo, jota ei tee mieli kriittisyydellä sammuttaa.

Tuuli Penttinen-Lampisuo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti