maanantai 14. marraskuuta 2011

Akvarellimaalauksesta (Marbella 12.)

 Otin residenssiin mukaan kahdenlaiset välineet: puuvärit ja ison kasan paperia sekä akvarellit ja kolme lehtiötä.

Päädyin yrittelemään akvarellilla. On todella haastavaa vaihtaa tekniikkaa, kun olen liki 10 vuotta maalannut ainoastaan akryyliväreillä (muutamaa öljykokeilua ei nyt lasketa, puuväreillä taas olen piirustellut pari kertaa: sairaalassa ja Romanian symposiumissa).

Akvarellille on luonteenomaista kuulaus. Paperin valkoinen tuo valoa värikerrosten alta. On löydettävä värille oikea intensiteetti. Ei pidä maalata turhan litkulla mutta ei myöskään tukkivan paksulla värillä.

En ihan ensimmäiseksi oli arvannut tekeväni tällaista: käytän maalarinteippiä tehdäkseni paperiin kolme tarkkarajaista aluetta. Ajatus on laveerata värejä päällekkäin ja saada siten aikaan syviä sävyjä.

Minulla on kahdenlaista paperia, Daler Rowneyn ja Sennelierin lehtiöt, molemmat ovat karkeaa sataprosenttista lumppua. (Tai oli kyllä kolmattakin, kirjakaupan muka-akvarellilehtiö, jonka hylkäsin ensimmäisen kokeilun jälkeen, paperi soveltuu ehkä piirtämiseen mutta maalaamiseen se ei käy.) Daler Rowney vaikuttaa paremmalta tarkoitukseeni. Väri ei pääse pakenemaan teipin alta kielletylle alueelle ja teippi irtoaa siististi rikkomatta paperin pintaa. Valitettavasti Sennelierissä on juuri nämä ongelmat. Tällaiset oppii vain kokemuksen kautta, kaupassa ei voi tietää kuinka paperi juuri minun maalaustapaani soveltuu. Molemmat lehtiöt taisivat olla yhtä kalliitakin. Sennelierille pitäisi kai vain maalata jollain toisella tavalla; nyt täytyy vain yrittää saada repeymät sopimaan kuvaan.

Tulevatko värit nyt ympäristöstä vai sisältä, en osaa oikein sanoa. Yllätin itseni sillä, että olen käyttänyt paljon vihreää, joka ei akryylipalettiini ole yleensä kuulunut. Saas nähdä, mitä näistä tulee, ovatko pelkkiä kokeiluja, vai syntyykö ihan oikea maalaussarja. Kummin tahansa, tunnen joka päivä oppivani jotain uutta. Nyt osaan jo levittää värin tasaisemmin kuin alkuun. Haussa on se, kuinka monta kerrosta akvarellilla voi tehdä. Olisi jännä saada aikaan paitsi kullankuultavia, myös tummanpuhuvia töitä, joissa kuitenkin kuultaisi valo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti