keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Vapauden valtakunta -näyttely

Golden Spirit 2 (125x160cm) 2016

Ensi viikolla aukeaa galleria 4-kuudessa ryhmänäyttely Vapauden valtakunta. Näyttelyssä on mukana peräti 19 taiteilijaa, joten ripustus tulee olemaan haastava tehtävä, mutta uskon että lopputulos on varsin mielenkiintoinen. Minulta tulee esille kaksi Golden Spirit -maalausta, ylläoleva ja tämä. Kuraattori Hannele Salminen on hoksannut näyttelylle ajankohtaisen teeman, josta hän kirjoittaa näin:

"Vapauden valtakunnassa ei ole vapautta ilman vastuuta – omien tekojensa seurauksista on vastattava. Mutta vaikka vastuu onkin ohjenuora, kalan selkäruoto, se tarvitsee ympärilleen lihaa: iloa, luovuutta – ja vapautta. Taide on vapauden valtakunta, maailma, jossa mahdoton muuttuu mahdolliseksi. Unelmilla on siivet ja joskus ne kantavat, muuttuvat todeksi. Näyttelymme on osaltaan mukana rakentamassa parempaa maailmaa, vapauden valtakuntaa, joka tuntee vastuunsa.

Taiteilijat: Tuula Ahvenvaara, Raimo Granberg, Matti Hyyrynen, Marileea Järnefelt, Jari Järnström, Olof Kangas, Otto Kasvio, Seppo Niiranen, Antti Nylén, Maaria Oikarinen, Matti Paatelainen, Simo, Rista, Hannele Salminen, Irja Salminen, Jaakko Sipilä, Kirsti Tuokko, Jouko Vatanen, Jaana Vestergren, Nina Wiskari.

Jokaisella meistä on oma käsityksemme vapaudesta, mutta jotain yhteistäkin löytyy. Monille näyttelyyn osallistuville taiteen tekeminen on vapauttavaa, terapeuttista ja kuten Antti Nylén toteaa, sanojen ammattilaiselle kuvien tekeminen on autuaallinen vapauden vyöhyke. Kuvien avulla voi välittää tunnetta ja rakkautta, luoda harmoniaa ja iloa. Aihe ei taiteessa ole olennaisinta, yhtälailla omaa sanomaansa katsojalle välittävät Kirsti Tuokon maalausten muoti ja pukeutuminen kuin Irja Salmisen hiljaista rauhaa henkivät asetelmat.

Jotain uutta voi syntyä vain vapaudessa. Taidetta ei voi luoda käskystä eikä se nouse lentoon kahlittuna. Mutta jo vanha kreikkalainen taru siipensä polttaneesta Ikaroksesta muistutti, että vapauteen liittyy aina vastuu, jota ei voi paeta. Muuten voi käydä huonosti. Diktatuurit vihaavat taidetta juuri sen vapauden vuoksi. Läpi vuosisatojen kirjaroviot ja taideteosten tuhoaminen ovat kuuluneet hirmuhallitsijoiden ensimmäisiin sortotoimiin. Nyt maailma elää murrosvaihetta, kun suuret ihmisjoukot pakenevat kotimaansa julmuuksia ja etsivät vapauden valtakuntaa. Vaikka meillä ei heidän kanssaan ole yhteistä kieltä, taide välittää sanomaansa ilman sanoja, tunteen välityksellä. Näyttelyn taiteilijat haluavat välittää rauhan sanomaa, tervetuloa Vapauden valtakuntaan!"

Näyttely on esillä 3.-26.2.2016
Galleria 4-kuus, Uudenmaankatu 4-6
avoinna ti-pe 10.30-16.30, la,su 12-16

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti