maanantai 1. heinäkuuta 2013

Tervetuloa elokuussa: Rakkauden maalauksia

Kirjoitin viime viikolla tiedotetekstin Kanneltalon näyttelyä varten. Tulipas runoiltua:

Väkevä kuin kuolema, tuima kuin tuonela, rakkaus on tulen sammumaton hehku.

Rakkaudessa on kaikki värit. Väreissä on koko maailma.Värit luovat elämyksiä ja tunnelmia, kutsuvat esiin sitä, mikä on näkymätöntä. Kun katsot maalausta, löydät omat värisi ja tunteesi, oman tarinasi. Maalaus voi olla kuin runo, tai siinä voi kuulla musiikkia. Maalaus voi liplattaa hiljaa tai vyöryä kuin laava.

Onko rakkaus punaista? Onko purppura aistillisuutta ja pinkki raisua seksiä? Kulta voisi olla ihon lämpö ja keväänvihreä heräävän lemmen hempeys. Oranssi taitaa olla kiihkeä, tulinen roihu. Kaipuu saattaa olla violettia, keltainen lempeitä ajatuksia, sininen uskollisuutta ja turvaa.

Voi ajatella, että tunne ja rakkaus ilmenee myös siinä, miten värit kulkevat kankaalla, millaisia muotoja ja kuvioita niistä syntyy. Raju maaliroiskaus on intohimon liekki, pieni siveltimen kosketus kuin iltasuukko lapsen poskelle. Värit kurkottavat toisiaan kohti niin kuin rakastuneet. Rakastavaiset yhtyvät, ja rakkaus synnyttää uuden värin. Joskus toinen pakenee ja rakkaus jää haaveeksi. Toisinaan värien kohtaaminen saa aikaan sammuneen sävyn, joka on kuin riita tai pettymys. Mutta sitten riidan viereen puhkeaa ruusunpunaa ja anteeksiannon valkoista. Värit risteilevät ja sykkivät kankaalla kuin verenkierto. Maali virtaa ja suihkuaa kuin maito äidin rinnoista.

Toivon voivani koskettaa sinua, katsojani, antaa sinulle lahjan, jonkin liikahduksen sydämessä, pienen onnen ailahduksen. Jos sinulla on surua tai ahdistusta, maalaus voisi olla lohdutuksen ja rauhoittumisen paikka. Katso, ja anna maalauksen viedä. Ei tarvitse ymmärtää, voi kokea.

Kanneltalon galleria 7.-24.8.2013
Avoinna ma–to 9–20, pe 9–18, la 10–16 (poikkeuksena 10.8. suljettu).
Avajaiset ti 6.8.2013 klo 17.00.
Taiteilija Anna-Sofia Sysser esiintyy avajaisissa. Tervetuloa!
Vapaa pääsy
Järj. Maaria Oikarinen ja Helsingin kulttuurikeskus
Kanneltalo | Klaneettitie 5 | kanneltalo.fi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti