lauantai 1. heinäkuuta 2017

Halki punaisen meren

Halki punaisen meren (tarkistan mitat, n 85x170cm) 2017
Akryyli ja öljy kankaalle

Sain tämän maalauksen valmiiksi toukokuun loppupuolella. Maalaus oli pitkään kuulunut ryhmään Hylkiöt. Juuri nyt ei oikein ole massia ostella uusia kiilapuita. Olen miettinyt paperille maalaamista, mutta en ole vielä saanut ryhdyttyä kokeilemaan. Toisaalta kangasta kyllä olisi, joten voisin tehdä pingottamatttomia teoksia. Mutta kyllä nämä hylkiöt aina välillä tuppaavat ärsyttämään, siksi on hyvä, jos saa edes yhden muutettua kelpo maalaukseksi. Tässä loppusilauksena toimi keltainen öljyväri. Ja ihan viimeisenä pienet pinkit tujaukset pigmentistä ja mediumista sekoitetulla värillä. 

Nimen keksimisessa muuten auttoi setäni. Olin itse aiemmin ajatellut, että tämä on espanjalainen maalaus. Mutta Timolle tuli mieleen Punainen meri. Olin kovin levottomalla mielellä sinä päivänä, olisin ehkä paennut ja luovuttanut. Mutta läheisen ihmisen läsnäolo työhuoneella rauhoitti mieltäni niin että pystyin siinä samalla kaikenlaista keskustellessamme tekemään työn loppuun. Raamatun iso ihme tuntui juuri oikealta nimeltä.

Tässä lainaus tekstistä:
2. Mooseksen kirja 14
 "Sitten Mooses kohotti kätensä merta kohti, ja Herra pani meren väistymään syrjään nostamalla ankaran itätuulen, joka puhalsi koko yön. Näin hän muutti meren kuivaksi maaksi. Vedet jakautuivat kahtia, 22 ja kun israelilaiset kulkivat meren poikki kuivaa maata pitkin, vedet olivat muurina kummallakin puolen. 23 Egyptiläiset lähtivät takaa-ajoon, ja faraon kaikki hevoset ja hänen sotavaununsa ajajineen seurasivat israelilaisten perässä keskelle merta. 24 Mutta aamuyöstä Herra katsoi tuli- ja pilvipatsaasta egyptiläisiin päin ja saattoi heidän joukkonsa sekasortoon. 25 Hän antoi heidän vaunujensa pyörien juuttua kiinni, niin että ajaminen kävi vaikeaksi. Silloin egyptiläiset sanoivat: "Meidän on lähdettävä pakoon! Herra sotii israelilaisten puolella meitä vastaan!"
26 Herra sanoi Moosekselle: "Ojenna kätesi merta kohti, niin vedet palaavat egyptiläisten, heidän sotavaunujensa ja heidän vaunumiestensä päälle." 27 Mooses ojensi kätensä merta kohti, ja aamunkoitteessa meri palasi entiselle paikalleen. Se tuli pakenevia egyptiläisiä vastaan, ja Herra pyyhkäisi heidät meren aaltojen sekaan. 28 Vedet palasivat ja peittivät vaunut ajajineen, faraon koko sotajoukon, joka oli seurannut israelilaisia mereen, eikä heistä jäänyt henkiin ainoatakaan. 29 Mutta israelilaiset kulkivat meren poikki kuivaa maata pitkin, ja vedet olivat muurina heidän kummallakin puolellaan.
30 Näin Herra pelasti sinä päivänä Israelin Egyptin käsistä, ja israelilaiset saivat nähdä egyptiläisten makaavan kuolleina meren rannalla. 31 Ja kun israelilaiset näkivät, miten Herran käsi oli lyönyt Egyptin, he pelkäsivät Herraa ja uskoivat häneen ja hänen palvelijaansa Moosekseen."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti