sunnuntai 20. joulukuuta 2009

Vaihtoehdot


Juhlat (210x174 cm)ja Kultaa ja mirhamia (170x200)

Vielä viikko ennen ryhmänäyttelyn avajaisia mietin, mitkä kaksi taulua toisin näytille. Vaalea lumikuusi, jonka tekovaiheista on blogissa muutamia kuvia, oli työn alla marraskuun. Maalaus on yläkuvassa oikealla. Vasen, harmaan ja mustankin sävyjä sisältävä työ taasen valmistui aivan viime tingassa. Olin jo ajatellut, etten rohkene enää aloittaa uutta työtä niin lähellä avajaisia. Aloitin kuitenkin, tuli halu kokeilla, mitä pieni paniikin tuntu tuottaa teokseen. Ainakin keksin levittää maalia uudella välineellä: isolla rutistetulla muovitupolla.

 Pilallemenon uhka oli todellinen, kun päätin läjäyttää keskialueelle pinkit valutukset. Uhkaavan tuntuinen ele oli kuitenkin työlle hyväksi; maalin kuivuttua saatoin todeta teoksen viittä vaille valmiiksi. Suuri kangas melkeinpä vaatii yhden tai useamman suuren, jäsentävän ratkaisun, ja parempi minusta, jos ratkaisu on spontaanin ja lennokkaan oloinen. Varovainen milli milliltä nyhertäminen ei käy.

Myöhemmin taulu sai nimen Juhlat. Nimi liittyy tietenkin jouluun, mutta sallii monenlaisia ajatusyhteyksiä. Vaikka ajattelin maalatessa joulukuusta, koreuden, kimalluksen ja naurun tunnelma sopii toisiinkiin juhliin. Musta töpsyttely tai jokin kirkuva väriyhdistelmä, limaisen paksu kohta tai rujo iskujälki kankaalla voi viedä mielen sellaisiinkiin juhliin, joissa ei ole niin kovin kiva olla.

Oikean puoleisesta yläkuvan työstä jäi vielä puuttumaan jotain. Ryhdistävä tekijä maalauksen vaaleuteen, jotain. Alakuvan kaksikko näytti heti hyvältä, kun älysin laittaa taulut rinnakkain. Ovat sopivan erilaisia, tukevat toisiaan. Ryhmänäyttelyssä ei voi ihan tarkkaan tietää, mitä muut ovat tuomassa esille. Herkkä työ saattaa joutua huutoduunien tönimäksi. Arvelin keltaoranssin pärjäävän vaaleaa paremmin.

Teokseni ripustettiin eri seinille. Juhlien vieressä on Kari Lindsrömin vähän pienempi maalaus, jossa joulupukkijoukkio vaeltaa rankametsässä kaasunaamarit kasvoillaan. Pukkien kulkusuunta on minun maalaustani kohti. Se sopii hyvin, ovat menossa toisenlaiseen maisemaan, kimmeltävää kuusta katsomaan.

Kultaa ja mirhamia on omalla seinällään, sen voi nähdä, jos kurkkaa kadulta galleriaan. Seuraavalla seinällä, Juhlia ja pukkeja vastapäätä on Teemu Mäen oppilaidensa kanssa maalama nelimetrinen työ, joka julistaa "24000 kuoli nälkään tänäänkin".

6xkuusi -näyttely on esillä galleria Katariinassa, Kalevankatu 16, 10.1.2010 saakka.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti