lauantai 4. huhtikuuta 2009

Kuolemalla kuoleman

Getsemane (2008) 127x285cmVäite haavoista ja timanteista, Getsemane

Näyttelyni sattuu veristen juhlien, pääsiäisen ja pesahin, aikaan. Vanhan testamentin Jumala aiheutti kansaansa orjuuttavalle Egyptille kymmenen vitsausta, viimeisenä tappoi kaikki esikoispojat. Juutalaiset säästyivät surmalta uhrattuaan karitsan ja siveltyään ovenpielensä uhrin verellä. Orjuudesta vapautumisen juhlaa kutsutaan heprenkielisellä sanalla pesah 'kulkea ohi'.

Kristittyjen uhrilammas "kärsi Pontius Pilatuksen aikana, ristiinnaulittiin, kuoli ja haudattiin, astui alas tuonelaan, nousi kolmantena päivänä kuolleista, astui ylös taivaisiin". Ehtoollisella muistellaan uhria. Pappi ojentaa öylätin "tämä on Kristuksen ruumis, sinun edestäsi annettu" ja tarjoaa pikarin "tämä on Kristuksen veri, sinun edestäsi vuodatettu".

Näyttelyssä on esillä punainen Getsemane-taulu. Maalasin tuon teoksen vuosi sitten Salmelassa kohtalaisen suunnitelmallisesti. Oli pääsiäinen, kuuntelin Bachin Matteuspassiota ja päätin rohjeta tarttua aiheeseen, josta taide on vuosisadat ammentanut. Sekoitin paksuja punaisia. Caput mortuumia, kadmiumia, alitsariinia, magentaa, kuparia, purppuraa. Pohjaväriksi maalasin kultaa, se hehkuu punaisen alla.

Pitkä levyseinä, johon Getsemane Uusitalolla ripustetiin, oli vaikea paikka. Päädyimme ratkaisuun sijoittaa kolme pientä maalausta Getsemanen oikealla puolelle.
Pienet maalaukset olivat aivan uusia, edellisellä viikolla valmistuneita ja siksi nimettömiä vielä. Pohdin vuorokauden verran. Keitä olette? Musta, valkoinen, punainen, yötä, lunta, ruusuja?

Päätin painottaa pääsiäistä. Kristinuskon ydin on ylösnousemus. Ortodoksisessa pääsiäistroparissa toistetaan säkeitä "Kristus nousi kuolleista, kuolemalla kuoleman voitti ja haudoissa oleville elämän antoi". Siitä lainasin. Pienet taulut ovat Kuolemalla kuoleman voitti 1-3


2 kommenttia:

  1. Näyttelysi näyttää oikealta väri-iloittelulta
    joka ottaa tilan hienosti haltuunsa. Näyttelystä lähtee murjottavinkin katsoja iloisen piristysruiskeen saaneena :-)
    Onnea ja menestystä!

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Anna! Kyllä väreissä on ihmeesti voimaa.

    VastaaPoista