torstai 12. helmikuuta 2009

Kolme maisemaa


Vaihtelen ja pohdin mielelläni taulun korkeuden ja leveyden suhdetta. Suorakaiteet mittasuhteilla 4:5, 2:3, 3:4 ovat tavallisia, hyväksi havaittuja peruspohjia. Neliöitä teen myös välillä. Staattinen 1:1 on vaikea sommiteltava, valitsenkin monesti melkein neliön, vaikkapa 19:20. Olen myös kokeillut pitkulaista panoraamaa 1:3. Siirtyminen formaatista toiseen haastaa ja valpastaa.

Yleensä teen useamman pohjan samaa kokoa. Teoksista muodostuu silloin luonteva sarja esim. näyttelyripustuksia ajatellen. Myös teosten säilyttäminen on helpompaa, kun sarjan voi asetella nojalleen reuna reunaa vasten.
Viime syksynä pingotin kuusi 180x90cm kangasta (2:1). Koko ja malli tuntui mukavalta. Pohja on vielä pienehkö ja helppo liikutella, sitä voi lähestyä kaikilta suunnilta, ja taulun ollessa lattialla sen yli voi vaikka hypätä, jos pitää äkkiä päästä työstämään toista laitaa.
Maalauksista tuli aika spontaaneita ja hyväntuulisia. Oli luontevaa alkaa kutsua niitä Maisemiksi. Erityisesti pidän itse ylimmästä vaaleasta Maisemasta, jossa kankaan luonnonvalkoinen on mukana yhtenä, tärkeänä värinä kokonaisuudessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti