lauantai 25. heinäkuuta 2009

Tokka ja Tuuraenso (22:36 - 0:24)


"Tuuraenso oli hyvä työpaikka, hyvät palakat oli. Koko perhe meilloli Tuuraenson hommisa, mies, poika ja kolome tyttöö." Näin kertoo uimarannalla rouva, joka ehti työskennellä Stora Enson Kemijärven sellutehtaalla 17 vuotta, yksi 214 työttömäksi jääneestä. Tehtaan sulkeminen keväällä 2008 jätti satoja kemijärveläisperheitä tyhjän päälle. Ei auttanut massaliike, tehtaan valtaus, mielenosoitukset. Ei auttanut 28000 nimeä adressissa:

"Me allekirjoittaneet emme hyväksy Stora Enson päätöstä lakkauttaa kannattavaa Kemijärven sellutehdasta. Tehtaan lopettamispäätös tarkoittaa 225 suoran työpaikan ja 1800 välillisen työpaikan menetystä alueella. Vaadimme, että Kemijärven sellutehtaan toiminnan on jatkuttava."

Tehdaskiinteistössä toimii nyt pienempi Arktos Groupin liimapuutehdas, jonka työllisyysvaikutus on murto-osa aiemmasta. Lakkauttamisen seuraukset näkyvät mm. tehtaan läheisen Kallaanvaaran asuinalueella. Yksi kaupungin kerrostaloista on purettu, toinen autiona. Jäljellä olevissakin on useita asuntoja tyhjillään. Kaupungin asukasluku (nyt reilu 8000) on ylipäätään laskenut jatkuvasti työpaikkojen vähetessä (väkimäärä on puolittunut 60-luvun mahtivuosista).Turisteille markkinoidaan "kakkosasuntoja Taivaan tulien kaupungista". Pieni kaksio irtoaa 17 tonnilla. Talonkin saisi halvalla, hurjin ilmoitus pankin ikkunassa kauppasi omakotitaloa tontteineen hintaan 12500.

Viimeöisellä retkelläni päätin pyöräillä sillan yli tehtaan tienoille. Poroporukka tuli vastaan omakotitaloalueella. Jonkinlaisen kuvan kerkesin räpätä. Tehtaan siluetti häämötti männikön takana. Ajoin portille. Olisi siitä saattanut pujahtaa pihaan, mutta kieltokyltit olivat ankarat. Ei valokuvausta, ei asiatonta oleskelua, videotallennus. Tyydyin zoomaamaan rannalta ja radan varresta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti