lauantai 23. toukokuuta 2015

Nolo unohdus - kiva yllätys, eli terveisiä Porista

1
(Amn1b)

Kävi kämmi. Aina joskus jää postauksia rästiin, toisissa on enemmän säätämistä ja miettimistä kuin toisissa, ja sitten tulee uusia asioita, ideoita ja maalauksia. Nyt jäi rästiin niin että unohtui kahdeksi vuodeksi, uups. Olen nolona, mutta enemmän olen iloinen, koska oli mukava löytää tämmöisen ylläri: terveiset 28 katsojalta, jotka ovat antaneet teoksilleni nimiä! Tammikuussa 2013 minulla oli Porissa Anna minulle nimi -näyttely. Sama idea kuin Kanneltalossa syksyllä 2012; tuosta Kanneltalon projektista julkaisin aikanaan oman sivun. Kanneltalon korkeassa tilassa teokset roikkuivat seitsenmetrisinä; teos koostui kahdesta osasta jotka oli ripustettu yhteen. Porissa samat työt olivat esillä "puolikkaina". Lisäksi oli pari teosta vanhemmasta Tuulispää-sarjasta. Julkaisen Porin nimiterveiset tässä postauksessa. Alla siis nimiä yläkuvan maalaukselle:

Oranssi taso häämöttää
Appelsiini
Kajastus valoa
Energia
P
Joulun ja uuden vuoden välissä
Auringonlasku
Unessa kulkien
Talviaurinko
Antautuminen
Everlasting Love
Harmaa on sävyisin
Ei paha
Aurinko nousee
Morgan Sun Rize
Palava rakkaus
Appelsiinitarha uuden vuoden yönä
Hehku
Paukku Pyssy
Suven kulta
Värisade
Canned Heat

2
(Amn2b)

Onnen virta
Värit näköesteenä
Oksan takaa
Valonpisaroita
V
Valumia
Iltarusko
Fantasiaa metsässä
Satumetsä
Toivo
Chimaio -Maputo – railway
Heijastus
Forest Dance
Kesämekko
Valoisa, värikäs päivä
Einsteinin aivot
Kerroksia
Haiseva klöntti
Afrikan yössä
Riemua aamunkoitteessa
Viidakko
Elämän virta

3
(Tuulispää1)

Aurinko valuttaa säteitään
Vuori
Yksitasoinen
Karnevaali
R
Kevät
Kurkistus valoon
Tasapaino
Colouring Book
Piilossako?
(Piirros, jossa näyteään, että alavasemmalla on hieno kohta)
Puun oksalla
Reflections in Water
Lastenkamarissa
Aurinkoista
Syksy, Kirjurinluodon lampi
Kevät
Veri
Bruno
Kontrasti
Putous
Kevään odotus

 4
(Amn6b)

Hei haloo
Sumua aamulla
Samea pinkki
Vesi – jää
Pl
Flamenco
Ponnistus
Invaasiuo vrs. Red
Hengitän
Purjelaiva satamassa
Strained 1900s
60-luvulla
Koira kalliolla
Kallio tai Muutos
Meri
Ruskaa pakkasella
Nukuin unessa
Järvi

5
(Amn1a)

Pinkin kasvu peittää alleen
Mustaviinimarja
Ihana
Sateen jälkeen
Vk
Aavelaiva myrskyssä
Simplicity
Railwaystation Orient
Hyinen satama
Maiseman juuret
Purjelaiva
Metsän heijastus veteen
Strained 60s Reflection
Grenadinen
Hempeilyä
Onto
Killing me softly
Purppurakimallus
Latvassa

6
(Amn3b)

Satumetsä
Eilinen
Metsä
Kaupungin valot
Kp
Arvoitus
Syksy sademetsässä
Epätoivo
Vulcano red -yellow
Putoan
Savimaa
Viidakko
Dancing Forest in Spring
Pyydän hiljaisuutta
Luonto louvuttaa
Salamoiden kokous
Syksy
Joku
Kuoleman riemut
Maailmanloppuko uhkaa
Mikä mikä maan kartta

 7
(Anm)
7
Verenkierto
Suon takana
Minulla on mahdollisuus
Paras
Kov
Syys
Doping
Epävarmuus
Heart Attack – saved
Arki
Mid Morning Connection
Kirsikka kukkii
Harmonia
Mikä
Kibbudzi
Juuret
Pölytys
Rakkauden palvonta

8
(Amn4b)

Galaksit
Japanilainen puutarha
Seestesen kerroksellinen
W
Kevään merkkejä
Satumaan kartta
Värityskirja
Baltic Sea – Blue line
Menneisyys
Japanilainen
Kesäpäivä
Be My Blue Sky
Maatuska
Kesän viime rippeet
Itämeri
Ilta
Salama
Like my soulmate
Ratsu aamun takaa
Kuura

9
(Tp6)

Ukkosen purppuraa
Este – mahdollisuus
Syvällä
Kaamos
TR
Sademetsän ilta
Sysi
Crossword
Hieno Kaunis Ihmeellinen. HKI :)
Ei enää kahvia
Metsän siimeksessä
Touching My Heaven
Muisto
Verkkokalvo
Kuolema
Don't you love purple?
Riisuttu metsä
Yön ääniä
Odotettu tulevaisuus

10
(Amn3a)

En löydä sinua
Risukossa
Siimeksessä
Saalistus
VVVP
Huominen
Jungle – green Mozambik
Viidakko kutsuu
Pesä tai liian pitkään.
Sateen jälkeen
A Way Through
Piikiakaasia
Valoa
Banaaninkuoret
My jungle
Tie tukossa
Verkossa


11
Ilotulitus
Vihdoinkin kesä
Jokin
Kevät
K
Vappu
Karnevaalit
Aarreluolasto
Teeskentely
Childrensplay
Keidas
Unelmia
Desert Groove
Gary Glitter
Kevät II
Nakki
Julia
Hipit retkellä
Omenalehto


Yhdessä paperissa oli vain yksi kommentti, jolla ilmeisesti viitattiin koko näyttelyyn:
"Tämä maailma on mustavalkoharmaaton"

Nimissä toistuvia asioita ovat luonto, maisemat, vuoden- ja vuorokaudenajat, mielentilat, mentaaliset ja keholliset tuntemukset.
Aika jännä, että maalaus 10. sai kolmesti nimeensä viidakko-sanan, ja maalauksessa 1. koettiin kolmesti aurinko. Metsä esiintyi monen eri maalauksen nimessä. Useampaan kertaan nähtiin eksoottisia maisemia, viidakkoa, Afrikkaa ja Japania, laavaa, ukkosta, marjoja ja hedelmiä.

Mikä saa katsojan osallistumaan tällaiseen? Nimien antaminen on koettu innostavana juttuna, koska kummassakin Anna minulle nimi -näyttelyssä lappuja kertyi paksu nivaska. Yli kymmenen nimen keksiminen vaatii keskittymistä ja sitä, että ihan oikeasti katsoo sitä maalausta eikä vain viipota näyttelyä läpi kivakivaonkssitäviiniilisää-asenteella. Gallerianäyttelyt ovat tyypillisesti auki kolmisen viikkoa eivätkä kävijämäärät ole mitään huikeita - mitähän nyt heittäisin -  pientä osviittaa antaa, että voi olla päiviä, jolloin kävijoitä on vain kourallinen. Vieraskirjasta muistan joskus laskeneeni sataviisikymmentä nimeä, mutta kaikki eivät laita nimeään kirjaan. Joka tapauksessa kyselyyn osallistui melko iso osa katsojista. 

Hekumassa on omasta postaustahdistani riippuen yleensä 1200-1750 käyntiä kuukaudessa. Kommentteja tulee harvakseltaan. Vaikka esittäisin tekstissä suoran kysymyksen, voi olla, että kukaan ei vastaa. Kynnys kommentoida tuntuu olevan varsin korkea. Mikä lie syynä? (Vastatkaa!!)(FB:n kautta saan enemmän palautetta, ja livenä esim. kollegoita tavatessani). Mutta koska te lukijat uskollisesti käytte täällä, kai se tarkoittaa, että tykkäätte - tai saa toki inhotakin, ja olette kiinnostuneita. Olen siitä iloinen.

Sivupalkissa oli sadan päivän ajan kysely, johon saattoi vastata yhdellä klikkauksella. Vain 52 lukijaa klikkasi. Tarkoitukseni oli selvittää lukijakunnan rakennetta.
Prosentuaalinen jakauma tuolla pienellä otannalla oli tallainen:

Kollega 23%
Taidetyöläinen, esim kriitikko 1%
Ystävä/tuttava/sukulainen 36%
Taiteen harrastaja 21%
Muun alan taiteilija 0%
Fani 17%

Olisi pitänyt laittaa vielä vaihtoehto Satunnainen kävijä, mutta hoksasin liian myöhään. Yllättävä tulos taas oli, ettei kukaan muun alan taiteilija ilmoittautunut lukijaksi; itse seuraan säännöllisesti myös kirjallisuusblogeja.
Porin vastaajissa ei monta tuttua voinut olla, joten oli ihan teosten omaa ansiota, että tulivat kuulluiksi ja nähdyiksi. Kiitos vielä kaikille nimeäjille!

sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Ovisilmät

Ovelasti tuijotan takaisin

Olin satojen silmien tuijotettavana. Silmät kertyivät ovensuuhun ja seurasivat työskentelyäni. Kädet nostivat kameroita silmien eteen. Kamerakäsisilmillä ei ollut suuta. Oli isoja silmiä, keskikokoisia ja pieniä silmiä. Pienillä silmillä ei ollut kameroita, mutta pienillä silmillä oli suu. Suu kysyi, kuka on sotkenut. Iso suu vastasi: katso mitä täti tekee, täti maalaa, katso miten hienoja värejä täti on sekoittanut. Ja koska minä olin täti, joka maalaa, sanoin että minä olen sotkenut, koska täällä saa sotkea ja tämä on minun työtä. Nyt se laittaa valkosta, lapsisuu huudahti, kato se heittää sitä! Oisko kiva jos meilläki ois tämmönen huone? äitisuu kysyi. Koko ajan suuttomat kädet räpsivät kuvia. Näköjään kaksikymmentä silmää mahtuu helposti yhteen oviaukkoon. Onpas värikästä, piristävää, mummosuu sanoi. En ymmärrä, vaarisuu tuhahti. Isäsuu puhui liian nopeaa ruotsia kaksille lapsisilmille, kaksossuut vastasivat yhtä aikaa yhtä nopealla ruotsilla. Vähänks makeeta, joku matalaääninen poikasuu sanoi, no on, huokasi tyttösuu vierestä. Kynnyksellä oli näkymätön portti, sen yli ei kukaan uskaltanut. Englanninkielinen suu kysyi, saako ottaa kuvan. Voi kun näyttää hienolta, äitisuu sanoi, nyt se vielä hienompi kuin äsken. Se laittaa kultaväriä, lapsisuu totesi, ja liilaväriä. Miks tuolla on niin sotkusta, taas joku lapsisuu ihmetteli. Tuhma, sä oot sotkenu täällä! sanoi kaikista pienin lapsisuu, sä oot ollu tosi tuhma ja sotkenu ihan joka paikkaan! Sä oot sotkenu lattian ja seinän ja katonki sä oot sotkenu! Ei kai sentään kattoa? täti ihmetteli.

Osallistuimme työhuoneporukkamme kanssa Arabian katufestivaaleihin pitämällä avoimien ovien päivää. Jotkut siivosivat huoneensa ja ripustivat näyttelyn seinille. Toiset pitivät pientä näyttelyä käytävällä. Yhdellä oli ”kioski”, jossa myytiin mm. taidekynttilöitä ja t-paitoja, toisilla kahvila. Yksi maalasi isoa ryhmämuotokuvaa aulassa, kuka tahansa sai tulla malliksi. Minä päätin näyttää autenttisen työhuoneen. En siivonnut. Tai ehkä laitoin kolme siideritölkkiä pois näkyvistä, ja raivasin hieman lattiatilaa, ettei tarvitsisi purkkien välissä puikkelehtia. Laitoin käytävälle näyttelyn isoista maalauksista. Työhuoneen seiniin nojaili valmiita ja keskeneräisiä teoksia, osa pinossa, osa esillä, niin kuin tavallisestikin.

Tapahtuman alussa kävi tuttuja, joiden kanssa istuin työhuoneessa rennosti kahvitellen. Ihmisiä kulki ohi. Monet jäivät katselemaan, monet moikkasivatkin. Suurin osa otti valokuvia, kysymättä lupaa tai muutakaan. Joku kysyi, saako tulla sisään. Sai. Joku kysyi, ovatko teokset myynnissä. Olivat. Muutama halusi yhteystiedot. Toiset halusivat kertoa suosikkinsa tai kysyä tekniikasta. Yleinen reaktio oli ihmetys, joko ilahtunut (onpas värikästä, en ole ikinä nähnyt oikeaa taiteilijan työhuonetta, miten jännittävää) tai kummasteleva (huh kaaosta). Ilmeisesti kaikki lapsivieraat oli tehokkaasti koulutettu siivoamaan, kun lähes poikkeuksetta pienten lasten ensireaktio oli ”Onpa sotkusta!”

Kun tuttuni lähtivät, mietin, että enpä taida jaksaa istua paikallani montaa tuntia. Päätin olla vieläkin autenttisempi. Kävin vaihtamassa maalausvaatteet. Ajattelin, että yritän tehdä työtä, niin kuin tavallisestikin teen, ihmiset saavat katsella. Asetin keskeneräisen pohjan, sellaisen, joka oli ekamaalauksella mennyt melkoisen pieleen, keskelle lattiaa. Mietin muutaman värin, sekoitin. Istuin. Keräsin rohkeutta ja keskityin. Uskallanko sittenkään. Ne tuijottavat.

Uskalsin. Oviaukkoon pakkautui jatkuva tungos. Jos ateljeeni oli äsken ollut kiinnostava, nyt se oli selvästi aivan huippujännittävä. Kuvia räpsittiin varmasti satoja, jotkut ottivat videota. Lupaa ei kysytty senkään vertaa kuin aiemmin. Toiset jäivät pitkäksi aikaa seuraamaan, jotkut nostivat kameran päiden ylle, saivat saaliinsa ja jatkoivat matkaa. Tuntui painostavalta, kun ihmiset puhuivat minusta kolmannessa persoonassa. Ihan muutama otti suoran kontaktin ja puhui minulle. Lasten kysymyksiin usein vastasin, vaikka eivät hekään yleensä uskaltaneet puhua minulle suoraan, vaan esittivät kysymykset ja toteamukset vanhemmalleen. Asiaan tietenkin vaikutti se, että minun oli mahdoton yhtä aikaa työskennellä ja pitää yllä katsekontaktia. En ollut helposti lähestyttävä. Mitä minä oikeastaan olin tekemässä? Esitystäkö? Esiintyjällehän ei ole tapana puhua esityksen aikana, koska sen ajatellaan häiritsevän. Mutta ei ole myöskään tapana puhua kovaan ääneen muille katsojille, sekin häiritsisi esiintyjää. Olinko minä siis liikkuva näyttelyesine? Esineet eivät häiriinny, eikä niitä myöskään yleensä puhutella.


Joku kollega kommentoi myöhemmin: ”Olit sitten taideapinana”. Kyllä vaan, siltäkin minusta välillä tuntui. Apina ei ymmärrä, että siitä puhutaan. Tänään mietittyäni keksin vielä yhden tulkinnan. Ehkä olinkin tv-ohjelma? Raja minun ja yleisön välillä oli ehdoton, kynnyksen ylittäminen oli mahdoton ajatus. Koska välissä oli näin vahva raja, ehkä minä en kuullut, mitä minusta puhutaan? Minä olin tv-ruudussa! Ohjelman aikana on hyvinkin tapana jutella muiden kanssa. Edukseni on kuitenkin sanottava, että olin erittäin hyvä tv-ohjelma, niin kiinteästi minua seurattiin.

sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Mannerlaatat


 Tambora (150x100cm) 2015

On tapahtunut massiivinen invaasio! Punainen tulla jylläsi, sinne menivät, ahnaaseen nieluun, muut värit. Ukko-Noa meni saunaan ja ja koko arkki hukkui! Apua, nyt viimeistään ymmärrätte että minua pelottaa mennä töihin.

Novarupta (150x100cm) 2015

Mannerlaatat törmäilevät, ja tuliväri kihiseee. Jyrähtelee, rätisee, kipunoi. Järistys riuhtoo kiilapuita ja riepottaa kankaita, kohta jo pohjat repeävät. Punainen hyökyy hyökymistään, paksu massa pulputtaa joka puolella. En enää ymmärrä mitä tapahtuu, sillä olen muuttunut pikkupikku maatuskaksi; menen gessopurkin taakse piiloon. 

Etna (150x100cm) 2015

Seuraavana päivänä punainen leikkii leppoisaa. "Enhän minä mitään, höpön höpö", sanoo, kun syytän diktaattoriksi. "Yhteiseksi parhaaksi! Itse olit maalannut huonosti; ja aina olet ylireagoimassa. Joo joo, olen ehkä tulivuori, mutta ihan säyseä sellainen."

lauantai 9. toukokuuta 2015

Huhtikuun lumi

Huhtikuun lumi 1 (125x160cm) 2015

Huhtikuun lumi 3 (125x160cm) 2015

Näytin aiemmin maalauksen, joka on näitten kolmoissisko. Maalasin nämä periaatteessa triptyykinä, siis niin että kolme pohjaa oli vierekkäin lattialla reuna reunassa kiinni. Sain työskennellä niin kuin eniten tykkään - häärätä isolla alueella. Loppuvaiheessa kuitenkin varmistin, että eivät ole siamilaisia kolmosia, pakotettu kiinni toisiinsa.

Hyllylläni on seisonut monta vuotta useita purkkeja koristehiekkaa. "Nyt noita!" ajattelin. Ajatukseni oli tehdä maalauksia, jotka perustuisivat ennen muuta pintastruktuuriin. Päätin olla käyttämättä "väri-värejä". Keräsin kaikki kaikki valkoiset maalisävyt. Koristehiekkapurkeista valitsin mattavalkoista ja lasimaista valkoista sekä mustaa. Vaalean- ja tummanharmaata sain mikropalloista. Lisäksi kelpuutin hopeavärin ja kultapigmentin. Ja ennen muuta tarvitsin litrakaupalla sideaineita. 

Näitä oli kiva, jopa kepeä tehdä. Vähän kuin hiekkalinnaa rantaviivaan, rahisevaa ja solisevaa. Ei "väärinmaalaamista" eikä kuumeista suherrusta väärän päälle. Heittelyä, lotraamista, käsin kauhomista, sirottelua ja tökkimistä.

Kuten sanoin, en käyttänyt lainkaan värillisiä värejä. Maalauksiin on kuitenkin ilmestynyt vihreää sävyä. Se on syntynyt kultajauheen ja nesteen kohtaamisesta. Jos nyt jotain kemiasta ymmärrän, tätä kutsutaan hapettumisreaktioksi. Aika hieno sävy!

Sitten vähän pikkukuvia.